pátek 2. září 2011

Pražská Liga mistrů

Plzeňští fotbalisté před několika dny dosáhli historického úspěchu v historii klubu i města. Později měli obrovské štěstí při losování základních skupin Ligy mistrů. Tým, který se ještě před pár lety s obtížemi držel v sotva průměrné české lize, přivítá na podzim nejlepší tým světa Barcelonu i věhlasný AC Milán.


Město Plzeň je dlouhodobým sponzorem klubu a nedávno uvolnilo ze své společnosti stovky miliónů korun na investici do moderního stadionu, který bude splňovat všechna kritéria pro mezinárodní zápasy. Stavba pokračuje rychle a do zápasu s Barcelonou zbývají ještě dva měsíce.

Je proto s podivem, že město nevyvinulo větší tlak na činovníky klubu, aby se pokusili minimálně listopadový zápas s Barcelonou hrát v Plzni. Pro město by to znamenalo obrovskou reklamu. Šoty z takového zápasu se objeví v televizích po celém světě. Do města by přicestovaly tisíce fanoušků ze Španělska a Itálie. Ti by přivezli v neposlední řadě spoustu peněz do plzeňských hotelů a restaurací a odvezli si zážitky z návštěvy příjemného města. Mnozí z novinářů by se určitě šli podívat po Plzni a napsali o městě řadu článků do novin a časopisů po celé Evropě.

Jenomže všechno bude jinak. Do turistické metropole Prahy třikrát pocestuje deset tisíc fanoušků ze západních Čech. Vzhledem k větší kapacitě stadionu v Edenu si plzeňský klub vydělá přibližně 30.000.000 korun navíc za vstupenky a ušetří organizační starosti. Ve světě si ani nikdo nevšimne, že se slavnou Barcelonou hraje klub z jiného města než Prahy. Zahraniční fanoušci se projdou po turisty napěchovaném městě a navštíví místní pivnice. Jeden pražský hotel se bude moci pochlubit, že ho svou návštěvou poctila slavná "Barca". Lionel Messi se nikdy neprojde po Plzni. A my, až budeme staří, nebudeme moci svým vnukům vyprávět o tom, jak kdysi do Plzně přicestoval nejlepší klub světa. Věčná škoda pro Plzeň...

5 komentářů:

  1. s rekonstrukcí se začalo pozdě, až v květnu 2011, mělo se začít už před 5-10 lety, všichni věděli že stadion absolutně nevyhovuje. LM je top produkt a štruncáky jsou pořád staveniště, není šance to prosadit. Stadion se navic prestavoval pro ucely ceske ligy parametry na LM jsou porad jeste vejs.
    Navic podle pravidel CL se musi vsechny zapasy hrat na jednom stadionu, nelze dva v Praze a jeden v Plzni.
    Taky me to mrzi, ale snad pokud Viktorka postoupi aspon do EL i pristi rok a mezitim se dostavi 2 veze a zazemi, tak to projde

    OdpovědětVymazat
  2. Hodně žvástů: "Je proto s podivem, že město nevyvinulo větší tlak na činovníky klubu..." 1) město klub nevlastní, pronajímá mu stadion, 2) činovníci klubu by s tím naprosto nic neudělali, rozhoduje UEFA a ta si od činovníků (zvláště) z Plzně radit nedá.
    Další blbost: "minimálně listopadový zápas s Barcelonou..." - každý už dneska ví, že regule UEFA nařizují, aby se všechny zápasy základní skupiny odehrály na stejném stadionu, jako poslední předkolo. Od rozhodnutí, že se odehraje zápas s Kodaní v Edenu, bylo všem jasné, že se tam odehraje i základní skupina. Možná byla pouze výjimka, ale v tu snad nikdo nemohl věřit.
    Další: "...ušetří organizační starosti..." pravda je, že Viktorka získá víc ze vstupného, ale na druhou stranu s ena zápas dostane víc fanoušků, než by tomu bylo v Plzni. Co se týká nákladů a složitosti organizace, nevím na čem by měli ušetřit? Všechny potřebné organizační úpravy hradí samozřejmě ten, kdo si stadion pronajímá.
    Jediné, s čím souhlasím je to, že velká škoda, že o Plzni kromě názvu klubu nepadne nikde ani zmínka. Útrata fanoušků žádná velká ztráta není, ale to, že se jim do paměti nevryje příjemná atmosféra plzeňských hospůdek je škoda. Na druhou stranu fotbalový stadion vlastní město, a to do něj desítky let neinvestovalo...

    OdpovědětVymazat
  3. POdle me by fanousci stejne byli v Praze a na zapas by si zajeli a pak zase zpatky do Prahy. Protoze je to kousicek.

    OdpovědětVymazat
  4. Moc hezky napsané, já to vidím naprosto stejně!

    OdpovědětVymazat
  5. Diky za komentare.
    Neprislo mi, ze by se kdokoliv snazil o to, aby se zapasy hraly v Plzni. Dalsi otazkou je zda by to vubec bylo mozne. Presna pravidla a mechanismy v UEFA asi zna malokdo z nas...
    Jinak mesto sice neni vlastnikem klubu, ale az do teto chvile (kdy si Viktorka vydelala 230 mil Kc) byl klub prakticky zavisly na mestu, ktere platilo veskere (nemale) investice do stadionu a vyznamne prispivalo na provoz klubu.

    OdpovědětVymazat